Om honung
Honung är nektar som bina hämtar från våra blommor. Den omvandlas till honung i bikupan. För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina göra tre till fyra miljoner blombesök. Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden. ”Flitig som ett bi” har de flesta hört.
Biet
Ett bi lever i drygt en till sex månader beroende på årstiden. I början arbetar det inne i kupan, men blir så småningom samlarbi och slutar sina dagar på någon blomsteräng, när vingarna är så utslitna att biet inte längre orkar flyga hem.
Blommor som bina är extra förtjusta i är maskros, lönn-blommor, hallon, rallarros, ljung och några flera.
Nyttoämnen
I honungen finns det mycket som är nyttigt för kroppen. Det är också viktigt att komma ihåg att honung är ett socker som skall användas med förnuft.
Honungens färg
Färgen på honungen i burkarna beror på vilka blommor bina hämtat nektar från. Maskros, sälg och hallon ger ljus honung. Ljung ger mörk honung och har en betydligt kraftigare smak
än de flesta andra.
Några sätt att använda honung
- på smörgåsen
- i tekoppen
- på glass, bär, frukt, gröt, fil, skorpan mm
- i baket
- en tesked direkt lindrar halsont och hosta
- läka småsår
- presenter i olika sammanhang